.

NRP Eğitimi Tamamlandı (Neonatal Resuscitation Program)

YENİDOĞAN CANLANDIRMA PROGRAMI (NRP)

''Neonatal Resusitasyon Programı” kapsamında Halk Sağlığı Kurumu tarafından 13 -15 Ocak 2016 tarihleri arasında 3 gün süre ile “Neonatal Resusitasyon Uygulayıcı Eğitimi” yapılmıştır. 13 OCak 2014 saat 09:00'da  başlayan  eğitimde 10'u hekim olmak üzere 33 sağlık personelinin eğitimi tamamlanmıştır. İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmetleri Proje ve Kurs Sorumlusu Dilek BURBUT ve Hastane Yöneticimiz Uz. Dr. Mevlit YURTSEVEN'in kapanış konuşmasının ardından, Hastane Yöneticimiz, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürümüz Kadriye TURAN ve NRP eğititimcileri Uz. Dr. Ozan UZUNHAN, Uz.Dr. Şahin HAMİLÇIKAN, Uz.Dr. Emrah CAN, Hemşire Nehir ULU, Hemşire Güneş SARAN ve Sn. Türkan ŞİMŞEK 'in  katılımcılara sertifikaları takdim etmesiyle eğitim sona ermiştir. Sayın NRP eğitimcilerimize katkılarından dolayı çok teşekkür ediyoruz.

Tüm dünyada yılda 4 milyon yenidoğan ölmektedir. Bunların %23 'ü doğum sonrası asfiksiye bağlı kaybedilmektedir. Bir başka deyişle uygun yaklaşımla dünyada her yıl yaklaşık bir milyon yenidoğan kurtulabilecektir. Asfixi temel yenidoğan sorunu olmayı sürdürmekte ve özel bir deneyimi olmayan kurumlarda da sık sık  yenidoğan canlandırması gereksinimi doğmaktadır. Asfiksili bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları, yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurmaktadır.

Yenidoğan bakımı anlamında ülkemizde erken anne sütü uygulamaları programlı ve yaygın bir şekilde sürdürülmektedir. Bu kapsamda temel canlandırma becerilerinin de kazandırılabilmesi için bu konuda eğitim almış ve standart uygulamaya sahip personelin yetiştirilmesi gerekmektedir.

Her  yenidoğanın, yeterli ve doğru bakımı almaya hakkı vardır. Bu hak, doğum odasında uygun gereçlerin ve eğitimli sağlık personelinin her an hazır olması ile karşılanabilir.

Doğum odasındaki herkesi hedefleyen bu program, ülkemizde doğumda gelişebilecek yenidoğan mortalitesini ve asfiksinin yol açacağı sekelleri azaltmada önemli katkı sağlayacaktır.